Nie mogę sobie poradzić z Motylicą.
Stosowałem kwas mrówkowy spryskując plastry i nie bardzo mi to pomogło, po pewnym czasie zauważyłem larwy i kanaliki.
W jaki inny sposób mogę walczyć z Motylicą.
moje ramki wiszą sobie spokojnie na strychu, przechowuję tylko wartościowe plastry, prawie dziewicze, a z pierzgą wymrażam w zamrażarce. 2 cm odstęp zapewnia komfort że nawet gdyby jakieś gąsienice się pojawiły to tylko na jednej ramce, co łatwo zobaczyć.
nanstawki stawiam na kratkach istoją na sobie w świetle okna. nie mam większych problemów z przechowywaniem nawet plastrów kilkuletnich.
Drogi kolego udaj sie do sklepu ogrodniczego i kup siarkę sprzedaja ja w opakowaniach po 0,5 kg . moez dostaniesz ja w sklepie pszczelarskim . Nasyp granulki na metalowy podstawek albo do pustej puszki i podpal.(siarka pali sie niebieskawym plomieniem uwaga ma bardzo duszace opary dymek ) wsadz ramki do kartonu a obok wsac puszke i zamknij pudlu by zagazowac motyla...
zeby siarke latwiej zapalic uzyj podpalki do grila
POWODZENIA >>>
Walkę z motylicą należy rozpocząć od właściwego magazynowania ramek. Nie każdy ma specjalny magazyn a przetrzymywanie ramek na strychu to nijak się nie ma z higieną. Proponuję koledze zaopatrzyć się w stare szafy ubraniowe. Wewnątrz szafy należy wykonać wieszaki aby ramki wisiały tak ciasno jak w ulu i ciasno na wysokości. Taka szafa. Może pomieścić ramki z kilkunastu uli Nie jest ważne czy ramka będzie bokiem czy przodem do drzwiczek. Na odstępy mogą pozwolić sobie posiadający wielkie magazyny lub małe pasieki.
W szafie należy wykonać wentylacje, którą należy zabezpieczyć drobniutką metalową siatką
Tak samo walczę z motylicą jak napisał kol. KNYPA. Przy zamkniętych wentylacjach w szafie na rozżarzony węgiel drzewny w metalowym pojemniku należy wsypać trochę siarki wstawiając na dno szafy. Dokładnie uszczelnić szafę. Spalana siarka dotrze wszędzie. Zabieg powtarzam co dwa tygodnie. Nigdy nie miałem problemu z motylicą .Od pierwszych mrozów otwieram wentylacje i pozostawiam aby ramki się wywietrzyły.
Jaki wpływ na walkę z motylicą ma wyskrobanie i oczyszczenie ramek to kol Andrzej nie napisał.Ale gdyby kol. Kacper wykonał w tej skrzyni kilkakrotny zabieg siarką to ramki nie byłyby tknięte.
Panie Andrzeju !!
Skopiowałem panu wersę książkową.Bo u mnie motylica jaj na beleczkach nie znosi a czyszczenie beleczek jest wskazane.
"Tryb życia obu motyli jest podobny. Samice wciskają się wieczorem do ula i składają jaja na dnie, na plastrach brzeżnych, na ramkach lub w szczelinach ula. Samica mola barciaka składa ponad 1000 jaj, samica mola barciaka mniejszego - około 300 jaj. Z jaj wylęgają się białawe ruchliwe gąsienice, które początkowo żywią się odpadkami
Plastry umieszcza się w skrzyniach lub w szczelnym pomieszczeniu, po czym spala się w nich siarkę, przeznaczając 50-200 g siarki na l m3 pomieszczenia (ilość zależna jest od stopnia szczelności pomieszczenia). Siarkowanie należy wykonać jesienią trzykrotnie, w odstępach 10-14-dniowych, gdyż gaz siarkowy nie zabija jaj motylicy. Na wiosnę, gdy temperatura podniesie się, wskazane jest zabieg ponowić. Plastry powinny pozostać w gazie, który powstaje przy spalaniu siarki, przez 24 godziny. Niska temperatura zabija szkodnika we wszystkich stadiach rozwoju. Przy temperaturze - 10° giną nie tylko poczwarki, ale i jaja."
Wiem że za późno, ale idę czyścić ramki, pada śnieg i jest zero.
To że spryskałem kwasem mrówkowym to na nic się zdało?
Przepalę to siarką, a na wiosnę powtórzę zabiegi.
Panie Juzefie!!
wiedza to podstawa i dlatego dodam Panu że motyle barciaka wlatują też pod daszek i często ich gąsienice żerują na ramkach pod powałką (z jaj tam złożonych).
"Tryb życia obu motyli jest podobny. Samice wciskają się wieczorem do ula i składają jaja na dnie, na plastrach brzeżnych, na ramkach lub w szczelinach ula. Samica mola barciaka składa ponad 1000 jaj, samica mola barciaka mniejszego - około 300 jaj. Z jaj wylęgają się białawe ruchliwe gąsienice, które początkowo żywią się odpadkami
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum