Witam doczytałem się ostatnio o kremowaniu miodu, jednak nie mogę znaleźć konkretnych informacji z tego zakresu(może źle szukam). Jak ktoś posiada na ten temat wiedzę proszę o podzielenie się nią. Interesuje mnie jak przebiega ten proces i za pomocą jakich urządzeń. Z góry dziękuje:).
Kremowanie miodu polega na łameniu jego struktury podczas procesu krystalizacji. A więc po wybraniu miodu gdy stoi w odstojniku za pomocą różnego rodzaju sprzetu miej lub bardziej profesjonalnego mieszasz mód co drugi dzien przez ok dwa tygodnie . W ten sposób miód po rozlaniu do słoików nie skrystalizuje ci na prawdziwy krupiec tylko bedzie miał konsystencje smalcu lub jAK KTO WOLI KREMU Z TĄD NAZWA.Sa specjalne maszyny do tego rodzaju prac które można kupic u różnych sprzedawców sprzętu pszczelarskiego ale większość ogranicza sie do kupna sprecjalnego mieszalnika który montuje sie np. na wiertarce. Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum