Forum pszczelarskie- pasieka wędrowna
Regulamin •  FAQ •  Szukaj •  Użytkownicy •  Stats •  Rejestracja •  Zaloguj •  Galeria •  Download

Poprzedni temat :: Następny temat
Pszczoły w basenie sąsiada.Jak je "oduczyć"?
Autor Wiadomość
potok5 

Wysłany: 03.07.09, 23:05
Pszczoły w basenie sąsiada.Jak je "oduczyć"?

Moje pszczoły zbierają wodę z zewnętrznej ścianki basenu.Przy wejściu rurki od filtra do basenu lekko cieknie.Krople wody pomału spływają w dół i tam pszczółki pięknie siadają ku niezadowoleniu sąsiada.Uszczelnił szmatą,ale nie wiem czy to wystarczy.Może z tej szmaty też będą piły.Uruchomiłem poidło z bieżącą wodą u siebie.Moje pytanie: czy można skutecznie zniechęcić pszczoły do pobierania wody w dawnym miejscu(z basenu sąsiada)?Może tą szmatę namoczyć w ropie,benzynie,żeby zniechęcić zapachem?
pozdrawiam,
ms

Moja pasieka: początkujący
Pawełek 

Wysłany: 03.07.09, 23:20

dl swojego poidła na początek przez kilka dni dawaj wodę lekko słodką, wtedy pszczółki zaczną pobierać wodę z poidła i nie będą latać do sąsiada, potem jak już nauczą się poidła możesz dawać normalną wodę.

Moja pasieka: Pasieka Łąkowa
potok5 

Wysłany: 03.07.09, 23:46

Pawełek napisał/a:
dl swojego poidła na początek przez kilka dni dawaj wodę lekko słodką, wtedy pszczółki zaczną pobierać wodę z poidła i nie będą latać do sąsiada, potem jak już nauczą się poidła możesz dawać normalną wodę.

Dzięki za radę.Moje poidło to dwa metry rynny ułożonej lekko pod skos.Woda pomału kapie z węża i spływa rynną do ziemi.Mogę tylko wsypać cukier do rynny.Może tak być?

Pawełek 

Wysłany: 04.07.09, 09:43

nie wiem, ale możesz spróbować. Ja bym cukru wsypał zaraz na początku tam gdzie kapie woda i lekko czymś zablokował aby woda nie wymyła cukru dalej.

Moja pasieka: Pasieka Łąkowa
potok5 

Wysłany: 04.07.09, 11:48

Tak właśnie zrobiłem...i teraz czekam. :???:

przemko1410

Wysłany: 04.07.09, 15:04

Moja dodatkowa rada to taka byś zadbał by woda była w miarę ciepła bo to co sąsiad zrobił to bardziej przyciągnie pszczoły woda na szmatce szybciej sie nagrzewa...

minikron 

Wysłany: 07.07.09, 00:28

Zmień poidło.Wystarczy wykopać mały dołek, wyłożyć folią, na folię dać mech lub żwir. 5 minut roboty. Z takiego poidła pszczoły chętniej biorą wodę. Może być takie minioczko wodne na końcu tej rynny. Możesz dać wodę lekko słodką.

potok5 

Wysłany: 07.07.09, 20:18

Dziękuję za rady.Myślałem o jakimś dołku na końcu rynny.Na razie podłożyłem małą miskę w którą włożyłem kamień,żeby ewentualnie pszczoły miały gdzie siadać.Z czasem dopracuję to "źródełko".Ostatnie dni to pogoda w kratkę więc i basen u sąsiada "nieczynny". :wink:

Odpowiedz do tematu