Forum pszczelarskie- pasieka wędrowna
Regulamin •  FAQ •  Szukaj •  Użytkownicy •  Stats •  Rejestracja •  Zaloguj •  Galeria •  Download

Poprzedni temat :: Następny temat
karmienie zimowe
Autor Wiadomość
potok5 

Wysłany: 16.08.09, 22:16

np.słoik czy wiaderko plastykowe z dziurkowanym wieczkiem.Kładziesz na ramki i pszczółki od dołu piją.Litr wciągną przez noc.Nie wiem czy to najlepszy sposób,ale ja tak robię i w moim przypadku to wystarczy.Mam sześć uli więc mogę się tak bawić.Znajomy ma pasiekę 50 pni,karmi tak samo, ale używa wiader 5 litrowych.
pozdrawiam,

Moja pasieka: początkujący
marcinq00 

Wysłany: 17.08.09, 10:43

witaj ja zacząłem wlasnie ograniczac matki w czerwieniu kiedy moge zaczac podkarmiac na zime i w jakiej proporcji wody do cukru cz mugłbys mi doradzic

pozdrawiam
Marcin

Moja pasieka: 6 wielkopolskich poczatkujacy
ulik2004 

Wysłany: 17.08.09, 20:26

Moja wiedza jest może i nikła ale po jaką choinkę Ty teraz ograniczasz matkę w czerwieniu?? Przecież z teraz zaczerwionych pszczół wygryza się "ekipa" na zimę i raczej powinna być jak najliczniejsza. W razie czego to mnie poprawcie.

potok5 

Wysłany: 17.08.09, 23:11

Moja wiedza jest też nikła,ale zgadzam się z ulikiem2004.Teraz potrzeba duuużo czerwiu.Nie ograniczaj matki.Dokarmiam od 20 lipca syropem 1:1(1kg cukru/1litr wody).Słaby u mnie teren, główny pożytek kończy się na lipie.Spiesz się z karmieniem bo ta czynność powinna zakończyć się około 10 września.Nie zapomnij o lekarstwie na warrozę.
pozdrawiam,
marcin

marcinq00 

Wysłany: 18.08.09, 09:43

a co najlepiej zastosowac na warroze z ograniczaniem matek to tak mi doradzono ja dopiero w tym roku zacząlem pszczelarzyc tak ze jeszcze nie wszystko wiem i nie wszystko umiem
pozdrawiam
marcin

potok5 

Wysłany: 18.08.09, 22:36

Apiwarol,Bayvarol,BeeVital http://beevital.pl/,paski na warrozę
Poszperaj w internecie,w czasopismach.
pzdr.

marcinq00 

Wysłany: 21.08.09, 11:24

dzieki za rady pozdrawiam marcin

jino2 

Wysłany: 24.08.09, 18:07

ja najbardziej zadowolony jestem z 2,5 l podkarmiaczek powałkowych plastykowych "łysonia".

marcinq00 

Wysłany: 29.08.09, 16:27

co na waroze na zime jest cos specjalnego czy to samo
pozdrawiam i dziekuje
Marcin

minikron 

Wysłany: 15.09.09, 14:55

truten napisał/a:
Zioła a nosema
Słusznie piszesz, że nosemą trzeba się zająć przed zimowlą a nie dopiero wiosną.
Z mojego doswiadczenia wynika, że nic tak skutecznie nie niszczy nosemy jak kompleksowe stosowanie kilku czynników:
a/ czysty wydezynfekowany w sierpniu ul - o ile wiosną rodzina wykazywała chorobę
b/ ramki - nowe a jeśli stare to zdezynfekowane
c/ plastry do zimowania wyłącznie tegoroczne ale 2-3 krotnie przeczerwione
d/ matki wymienione - jeśli wiosną była nosema w rodzinie (świtnie zachowują pierwotniaka a raczej chorobę w formie bezobjawowej, zaczyna on niszczyć jej organizm w warunkach stresowych tj. koniec zimy - przedwiośnie). Brak 100% gwarancji, że sama przeżyje i nie bedzie ogniskiem choroby w rodzinie
e/ uzyskanie 2 pokoleń pszczoły do zimowania w warunkach minimalnego zagrożenia warrozą - robotnice muszą być w bardzo dobrej kondycji, wypasione, z bogatą tkanką tłuszczową
f/ do zimowli kierować wyłącznie rodziny bardzo silne nawet za cenę zmniejszenia liczby rodzin w pasiece
g/ rodziny układać bardzo ciasno - jak ciasno ? - zapytajcie Jurka Tombachera
truten

Truteń, dobrze piszesz, ale zapomniałeś o punkcie h...

h/ dużo różnorodnego pyłku w czasie wychowywania pokolenia zimowego i pozostawionego na zimę
Można to osiągnąć przez poszerzanie bazy pożytkowej z roślin późno kwitnących, dając w sierpniu do gniazda minimum dwu ramek z pierzgą odebraną w maju/czerwcu, albo wywiezienie na wrzos/nawłoć.

jino2 

Wysłany: 16.09.09, 16:43

nosemoza - to już choroba przeszłości, albo ocieplenie klimatu sprawiło, że moje ule mają czyste wylotki i ściany wiosną. (a nic nie stosuję, odkąd wycofano fumagilinę)

nick

Wysłany: 30.09.09, 16:29

Witam mam małe doświadczenie i to co teraz napisze może wyda się dziwne. Mój problem polega na tym że parę rodzin ma mało pokarmu czy mogę teraz coś jeszcze zrobić?Pozdrawiam.

potok5 

Wysłany: 30.09.09, 20:00

Trochę już późno. Może wydaje Ci się,że pokarmu jest za mało.Jak silne masz te rodziny?Ile mają teraz miodu?Nie wiem co Ci doradzić.Może ktoś bardziej doświadczony się wypowie. Zobacz tu http://www.forum.zagajnik.xwp.pl/ poszukaj tematu "Gęstość syropu do podkarmiania". Ktoś pisze,że karmi pszczoły w październiku.

ryszard13 

Wysłany: 02.10.09, 11:07
syrop z cukru

Witam. Czy ktoś wie kto pierwszy zastosował syrop z cukru, oraz jak do tego doszło? Pozdrawiam

jannypan
[Usunięty]

Wysłany: 12.03.11, 08:20

Normalne zakarmienie miodem + 2 ramki z duza iloscia pierzgi i rodziny na wiosne beda zdrowe i silne. nie potrzeba zadnych witamin, ziol, etc. WoW Gold Cheap
Buying WoW Gold
Buy World of Warcraft Gold
WoW Gold Cheap

Odpowiedz do tematu