Forum pszczelarskie- pasieka wędrowna
Regulamin •  FAQ •  Szukaj •  Użytkownicy •  Stats •  Rejestracja •  Zaloguj •  Galeria •  Download

Poprzedni temat :: Następny temat
Przezimowanie pszczół w ulach wielkopolskich
Autor Wiadomość
kaziu53 

Wysłany: 01.09.06, 09:39
Przezimowanie pszczół w ulach wielkopolskich

Zwracam się do WAS o pomoc i prosiłbym o udzielenie odpowiedzi nurtujacych mnie w tym wątku :cry:

Moja pasieka: ule wielkopolskie
kaziu53 

Wysłany: 01.09.06, 14:58

Otóż jestem początkującym pszczelarzem z tego roku :wink: . Posiadam 2 ule wielkopolskie styropianowe.
Co powinienem zrobić żeby pszczoły jako w miarę silne rodziny przezimowały??
1. Czy pozostawia się po 2 korpusy w każdym ulu, po ile ramek w kazdym korpusie, czy zostawia się kratkę odgrodową??
2. Co się odtyka, co zatyka w takim ulu począwszy od dołu od dennicy do powałci na górze??
3. Czy dodatkowo stosuje się ocieplenia w korpusach np. po bokach, z góry??

Bardzo prosiłbym o udzielenie mi odpowiedzi na te pytania.
Podaję moje gg 7967955
Na forum albo na gg lub na skrzynkę prosiłbym o odpowiedzi gdyż zima już tuż, tuż... :???:

@DAN 

Wysłany: 02.09.06, 09:21

Odpowiedź dla kolegi kaziu 53

Proponuję Ci zapoznać się z postem kol. ZygmuntaSzn "Rok w pasiece ZygmuntaSzn". Zygmunt ma duże doświadczenie w gospodarce pasiecznej właśnie w ulach wielkopolskich. Szkoda tylko, że ostatnio przestał pisać, i to nie tylko na tym forum.

Moja pasieka: 50 uli 1/2 Dadant + 50 odkładów w sezonie. Pszczelarstwem zajmuję się od 1970r.
kaziu53 

Wysłany: 02.09.06, 14:27

A mógłbym prosić o link do tej strony bo nie zabardzo orientuję się jeszcze na forum !! :wink:

*geman 

Wysłany: 02.09.06, 14:35

Proszę ;)
http://pasiekawedrowna.ma...zygmuntaszn.htm

nick

Wysłany: 02.10.09, 17:39

Witam mam problem więc proszę o rade .Moje ule zbudowane są z płyty pilśniowej ocieplone styropianem,daszki też z płyty pomalowane farbą dennica wysoka .Są to ule wielkopolskie zimuję na jednym korpusie rodziny są małe, między korpus a dennice mam założoną powałke z otworem po wyciągniętej przegonce. Na ramkach folia zrobiłem szparę i znowu położyłem płytę i daszek.Gdy zajrzałem do uli to w części były mokre daszki od wewnątrz a w niektórych daszki suche a w ulu mokro. Teraz między daszek a płytę dałem styropian i powierciłem po dwa otwory w daszku.Proszę o pomoc co zrobić aby w ulu było sucho i daszki nie robiły się mokre pozdrawiam.

jino2 

Wysłany: 02.10.09, 19:50

nierozumiem dlaczego Kolega to zrobił: "między korpus a dennice mam założoną powałke z otworem"?
proponuję natychmiast wymienić korpus na suchy z magazynu; tą powałkę położyć na korpusie gniazdowym pod daszkiem, a na denicę pod korpus gniazdowy można wstawić 1/2 korpus bez ramek.
- mnie uczono, że po sezonie zdejmuje się folię powałkową, a wiem o tym bo kiedyś u takićh złośliwych pszczół ją zostawiłem i na wiosnę miałem popleśniałe górne beleczki ramek.

nick

Wysłany: 02.10.09, 20:10

Dzięki za odpowiedź ale gdy nie mam patyczków między ramkami a zabiorę folię to sama płyta i styropian wystarczą?

nick

Wysłany: 02.10.09, 20:20

Proszę napiszcie mi jak ma wyglądać prawidłowe za zimowanie takiego ula są to rodziny na 5-6 ramkach pozdrawiam.

potok5 

Wysłany: 04.10.09, 13:36

Rok temu zimowałem rodziny na sześciu ramkach.Dałem maty słomiane z dwóch stron gniazda i od góry centymetrową miękką płytę pilśniową. Przezimowały rewelacyjnie.
Folie wyrzuć. Styropian wystarczy.Ja w tym roku zrobiłem ze starej wykładziny powałki z uchylnym otworem do podkarmiania i tak będę zimował.W lutym dopiero dodatkowo ocieplę gniazda od góry.Tylko w jednym słabszym ulu mam cały czas styropian na górze. Beleczki międzyramkowe mógłbyś mieć,nie ma u Ciebie sklepu pszczelarskiego? Jeśli Twoje rodziny mają wystarczająco pokarmu to dadzą radę zimą.
Powodzenia!

Moja pasieka: początkujący
Odpowiedz do tematu