Forum pszczelarskie- pasieka wędrowna
Regulamin •  FAQ •  Szukaj •  Użytkownicy •  Stats •  Rejestracja •  Zaloguj •  Galeria •  Download

Poprzedni temat :: Następny temat
Matki Pszczele
Autor Wiadomość
Pawełek 

Wysłany: 30.06.09, 23:48

Olga napisał/a:
Roje z powrotem umieszczałam w ulach no oczywiście zabijając matkę, no i jedna miała wielką czerwoną kropę!

za kilka dni wyroją się znowu.

Olga napisał/a:
jedna była stara (oznakowana i dorodna), a dwie matki były tak małe, że z trudem je w tłumie odnalazłam :lol:

te dwie prawdopodobnie są młode i nieunsiennine, pszczoły nie mogąc wyjść ze starą matką pewnie ją scieły i wygryzła się któraś młoda.

Moja pasieka: Pasieka Łąkowa
jino2 

Wysłany: 06.07.09, 17:19

Pani Olgo - gratuluję 3-ech roj.
nie wiem dlaczego się wyroiły w czasie przeglądania?
czy nie ciągną lipy teraz?

mateusz555

Wysłany: 10.02.10, 14:34

Witam mam pytanie jezeli mam 3 letnią i chcę ją wymienić to w jaki sposób ? czy mogę zostawić matecznik i starą wyciągnąć czy jak ? A i co zrobić ze starą matką ? Pozdrawiam

potok5 

Wysłany: 10.02.10, 17:06

Mateuszu, opisałem Ci wczoraj w wątku"Odkłady" co możesz zrobić. Napisz jaśniej o co Ci chodzi. Do rodziny produkcyjnej czy odkładu możesz poddać matecznik na wyjściu lub matkę. Piszesz,że chcesz wymienić matkę i zostawić matecznik. Po co Ci matecznik po matce,którą chcesz wymienić? No chyba,że była taka super, ale i tak nie masz gwarancji,że nowa będzie dobra tak jak stara. Kup matkę takiej linii jaka Cię interesuje lub jaka jest polecana na Twój teren. Musisz starą matkę usunąć i poddać w klateczce nową do ula.A jeżeli chodzi o matkę której nie chcesz...w akwarium jej nie będziesz trzymał. Trzeba ją zlikwidować, delikatnie mówiąc.

Moja pasieka: początkujący
mirek55522 

Wysłany: 02.03.10, 19:28

Mój znajomy pszczelarz poddał matkę na koniec sezonu do odkładu chcąc mieć nowy ul na wiosnę. Małe to było i niepozorne niczym pszczoła mucha. Jakie było jago zdziwienie na wiosnę przy pierwszym przeglądzie kiedy ujrzał łanię silnie czerwiącą . Duża zdrowa i do tego w lecie dała najwięcej pszczoły co zaowocowało dobrymi zbiorami. I bądź tu człowieku mądry. I jeszcze jedno- nie ma jak rójka. Jeszcze nie urodził się taki naukowiec który zastąpił by siłę żywiołu nauką. Co do matek rojowych to najpierw trzeba dać im szansę na pokazanie co potrafią a potem decydować. Pewnie będą rojliwe bo tak wynika z ich biologii. Ja najpierw bym poobserwował a potem pomyślał o dalszym losie.Na miłość Boską dajcie żyć także kundlom. Przecież Bukfast to też kundel tylko kontrolowany.
Co do rójki , kiedy zakładamy nowy ul z rojem odkładowym to możemy zapomnieć o miodzie. Kiedy umieszczamy rójkę w nowym ulu to mamy jeden rój więcej na wiosnę i miód tego roku. Proste jak 100 metrów sznórka w kieszeni.

Moja pasieka: amatorska
bynio 

Wysłany: 18.03.10, 00:13

mirek55522, Cześć Mirek. W swoim poście poruszasz ważne tematy. Zresztą wszystko w pszczelarstwie jest ważne . Czytając go przypominają mnie się sprawy z mojej praktyki, bo też mialem z nimi do czynienia. Na początku to o tym znajomym. Poddal matkę , która byla mala , a potem na wiosnę już nie byla mala. Wiesz- moglo być tak. że to już nie byla ta sama matka. Różne cuda się zdarzają w pasiekach. Popatrz - jeżeli byla mala to nie byla to matka zakupiona od hodowcy. Raczej nie sprzedają oni takiego badziewia . Poza tym powinna być przez nich oznaczona opalitką. Jeżeli poddal swoją nieunasiennioną to po locie godowym po jakimś czasie powinien zauważyć , że już nie jest mala. Mogla przylcieć inna matka. To się zdarza. Zmierzam tylko do jednego , że co się stalo to można tylko domniemywać , ale pewności to nie ma. Pewność jest tylko wtedy gdy poddamy matkę oznaczoną . Kiedyś znaczylem matki korektorem i wydawalo mnie się , ze jest wszystko o.k. Po jakimś czasie przekonalem się jednak że tak nie jest. Matki znaczone na bialo sporadycznie znajdowalem w ulach w których nie powinno ich być. Co się stalo ? Matki blądzą. Moglo tak się i zdarzyć u Kolegi że przyleciala inna matka. Moglo być i tak , że rodzinka postarala się i ją nie wymienila i podkarmila. Moglo i moglo i moglo.
Co do rójki. To jest na ogól tak , że pszczoly lubią matkę z tej rójki wymienić sobie jeszcze tego samego roku. Jeżeli tak się dzieje / a dzieje się to bardzo, bardzo często/ to traci sens obserwacja rodziny w przyszlym roku. Bo co obserwuję -starą matkę , czy matkę którą pszczoly sobie wymienily. Jeśli wylatuje rój to wylatuje matka na ogól 2-letnia ,zatem w przyszlym roku mieć ona będzie 3 latka. Raczej będzie murowana nowa rójka z tą matką. Dlatego zawsze wymieniam niemal od razu tę matkę z rójki na inną odpowiednią. Kończę bo znowu mam ten sam problem z pisaniem postu. nie chcę go utracić . c.d. nastąpi w następnym poście. Bynio.

bynio 

Wysłany: 18.03.10, 00:59

mirek55522, C.d. A więc miodu w drugiej części sezonu nie będzie. Mirek! Nie obserwuj już tej rodziny. Wymień sobie matkę za wczasu. Masz gwarancję , że przynajmniej nie będzie rójki. Ale możesz zrobić i po swojemu i spróbuj ją zostawić. Zobaczysz co się będzie dzialo. Musisz tylko pamiętać o konsekwencjach chociażby takich , że będziesz w pasiece dysponowal w przyszlym roku trutniami po tej rojowej matce . Jak ją wyeliminujesz to i problemu nie będzie.
Czy należy darować życie kundlom ? Nie. Trzeba jednak wprowadzać do pasieki nową pulę genów , aby nie bylo tak jak u Amiszy albo w spoleczności Gminy Zydowskiej w Nowym Yorku. Za mala różnorodność genow . Bukfast to też kundel tylko kontrolowany-powtarzam po Tobie bo to prawda . A najważniejsze slowo w tym zdaniu to slowo "kontrolowany". które w zasadzie rozwiązuje temat. Kontrolowana jak chyba żadna linia. Ok. 14o hodowców w calej Europie prowadzi hodowlę tej pszczoly i dokonuje kojarzeń na ściśle określonych zasadach. Kojarzenia i obserwacje to daje wynik taki, że pszczola ta staje się coraz bardziej poszukiwana. U nas w w kraju jest jak dobrze policzylem ok.60 zarejestrowanych hodowców. Potencjal osobowy mamy zatem ok. 40 . %. Pamietac jednak trzeba że takich związków hodowlanych Bakwasta jest z 4 w Europie. Warto więc i o tym pomyśleć. O tych kundlach. Ze się wyradzają ? A ile to lat musi uplynąć aby się wyrodzily -mówiąc kolokwialnie. Warto policzyć. Bynio.

marcinq00 

Wysłany: 10.06.10, 14:14

czy trafiaja sie matki ktore nie czerwia ? :?:
pozdrawiam Marcin

Moja pasieka: 6 wielkopolskich poczatkujacy
jino2 

Wysłany: 10.06.10, 20:05

oczywiście, że tak.
np. matki inseminowane bez poddania do pakietów mogą nie wydalić nadmiaru nasienia i się "zakorkować"; oczywiście tak się zdarza.
Należy skontaktować się z hodowcą i reklamować ją.
2. w przypadku niedokarmienia przez pszczoły, matka też nie czerwi.

draszyr57 

Wysłany: 15.06.10, 21:31

Pytanie za 100 punktów .Skąd się wzieły matki rasowe?

jino2 

Wysłany: 16.06.10, 18:40

a no jak myślisz?
stworzyła natura w wyniku utrwalenia określonych cech morfologocznych i anatomicznych pszczółek, a obecnie w wyniku selekcji i inseminacji można decydować o nowych kierunkach hodowli.....................

draszyr57 

Wysłany: 18.06.10, 21:06

Mam jeszcze jedno pytanie .czy tz kundelki mogą być duzo lepsze od uznanych matek rasowych ?Pytania te zadaje w celu wywołania dyskusji.Odpowiadając jinoo2 jakie jest utrwalenie cech w liniach naszych hodowców?Ile lini odpowiada swojemu wzorcowi?

marcinq00 

Wysłany: 29.06.10, 18:05

ja osobiscie mam pszczoly rasowe tzn beskidki i kundelki i duzo bardziej jestem zadowolony z tych kundelkow beskidki mi sie wyroily dwa razy a u tych kundelkow sciolem tylko raz mateczniki i mialem swiety spokuj
tak ze kundelki moga byc lepsze niz rasowe pszczoly
pozdrawiam Marcin

Moja pasieka: 6 wielkopolskich poczatkujacy
michal336

Wysłany: 06.11.10, 18:14

witam chcę kupici pszczoły proszę o kontakt :cool: :cool: :cool: :cool:

bynio 

Wysłany: 11.11.10, 21:41

michal336,Cześć. Już po sezonie, można więc poświęcić więcej czasu na intern. Musisz napisac nieco więcej na temat zakupu. Kiedy zakup ,ile tego ma być, razem z ulami, czy tylko same pszczoly , jaki region itp i jaki typ ula. Pozdr.

Odpowiedz do tematu