Forum pszczelarskie- pasieka wędrowna
Regulamin •  FAQ •  Szukaj •  Użytkownicy •  Stats •  Rejestracja •  Zaloguj •  Galeria •  Download

Poprzedni temat :: Następny temat
Matki Pszczele
Autor Wiadomość
jino2 

Wysłany: 13.11.10, 18:04

michal336 napisał/a:
chcę kupić pszczoły!!!; proszę o kontakt

mój kolega ma przygotowane pszczoły do zimowli (na ramace dadanowskiej i wielkoposkiej) chętnie sprzeda choćby teraz (warszawa/ okolice).
ja jednak na wiosnę wyprzedam swoje (warszawska zwykla i poszerzana)

jino2 

Wysłany: 05.12.10, 18:45

14 grudnia w Warszawskim Klubie Dyskusyjnym bedzie wykład prowadzony przez hodowcę matek linni BAŁTYCKA.

handlarz77 

Wysłany: 16.01.17, 13:10

kiedy matka idzie do wymiany? co jaki czas trzeba ją zmieniać ??

Bartnik

Wysłany: 19.01.17, 09:04

Witam Cię kolego handlarz77, . Jednoznacznej odpowiedzi na zadane pytanie nie ma , jedni wymieniają co roku , drudzy co dwa , a jeszcze inni tak jak ja co trzy lata . Istotną role ma tu model gospodarki nawet pożytek na jaki potrzebujesz pszczoły . Widzisz z młodymi matkami rodziny na wiosnę bardzo szybko dochodzą do siły więc prawdopodobieństwo wzięcia miodu wczesnego jest większe . Lecz tam gdzie zalety są i wady , młode matki często przeciągają czerwienie mimo osiatkowanych dennic co za tym idzie umożliwiają warozie przedłużony rozwój . Natomiast starsze matki wykazują się cechami bardziej stabilnymi odpowiednio wcześnie składają rodziny do zimy , nie czerwią zbyt wcześnie , a co jak dla mnie wytypować rodziny ojcowskie . Pewnie jak bym miał z 500 / 1000 pni nie zastanawiał bym się zbyt wiele tylko co roku wymieniał matki durze gospodarstwa pasieczne prowadzą inny model gospodarki , tam początkiem maja biegają już młode matki wygryzione z mateczników pszczoły się nie roją bo nie mają jak , straty związane z nastrojem rojowym i rójką redukowane są do minimum . Pozdrawiam :roll:

Odpowiedz do tematu