Mam możliwość kupienia w przyzwoitej cenie rodzin na ramce wielkopolskiej (sam mam 1/2). Jednak mogę te pszczoły otrzymać dopiero pod koniec sierpnia. Jak myślicie jak bym strzepał je na korpus odbudowanych ramek, na to krata i położył te ramka wielkopolskie żeby czerw się wygryz, a dopiero po wygryzieniu czerwiu podał drugi kurpus 1/2 i zakarmił (będzie to już ok 20 września), jest to dobry pomysł, może jakieś sugestie co zrobić?
Mam możliwość kupienia w przyzwoitej cenie rodzin na ramce wielkopolskiej (sam mam 1/2). Jednak mogę te pszczoły otrzymać dopiero pod koniec sierpnia. Jak myślicie jak bym strzepał je na korpus odbudowanych ramek, na to krata i położył te ramka wielkopolskie żeby czerw się wygryz, a dopiero po wygryzieniu czerwiu podał drugi kurpus 1/2 i zakarmił (będzie to już ok 20 września), jest to dobry pomysł, może jakieś sugestie co zrobić?
Pszczoły (oprócz matki) z ramkami wielkopolskimi przenosisz do dwóch pustych korpusów 1/2 Dadant. Na te korpusy dajesz kratę i stawiasz następne dwa korpusy 1/2 Dadant już z typowymi ramkami, do nich przenosisz matkę i od razu możesz zacząć je podkarmiać. Można również wcześniej przygotować ramki z pokarmem w innych rodzinach. Po wygryzieniu się czerwiu z ramek wielkopolskich wycofujesz te ramki z ula i zabierasz puste korpusy, lub ewentualnie zostawiasz jeden pusty korpus do zimowli.
Przesiedlanie rodzin pszczelich opisałem dokładniej w tym miejscu:
http://pasiekawedrowna.ma...roznych_uli.htm
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum