mój kolega ma przygotowane pszczoły do zimowli (na ramace dadanowskiej i wielkoposkiej) chętnie sprzeda choćby teraz (warszawa/ okolice).
ja jednak na wiosnę wyprzedam swoje (warszawska zwykla i poszerzana)
Witam Cię kolego handlarz77, . Jednoznacznej odpowiedzi na zadane pytanie nie ma , jedni wymieniają co roku , drudzy co dwa , a jeszcze inni tak jak ja co trzy lata . Istotną role ma tu model gospodarki nawet pożytek na jaki potrzebujesz pszczoły . Widzisz z młodymi matkami rodziny na wiosnę bardzo szybko dochodzą do siły więc prawdopodobieństwo wzięcia miodu wczesnego jest większe . Lecz tam gdzie zalety są i wady , młode matki często przeciągają czerwienie mimo osiatkowanych dennic co za tym idzie umożliwiają warozie przedłużony rozwój . Natomiast starsze matki wykazują się cechami bardziej stabilnymi odpowiednio wcześnie składają rodziny do zimy , nie czerwią zbyt wcześnie , a co jak dla mnie wytypować rodziny ojcowskie . Pewnie jak bym miał z 500 / 1000 pni nie zastanawiał bym się zbyt wiele tylko co roku wymieniał matki durze gospodarstwa pasieczne prowadzą inny model gospodarki , tam początkiem maja biegają już młode matki wygryzione z mateczników pszczoły się nie roją bo nie mają jak , straty związane z nastrojem rojowym i rójką redukowane są do minimum . Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum