Forum pszczelarskie- pasieka wędrowna
Regulamin •  FAQ •  Szukaj •  Użytkownicy •  Stats •  Rejestracja •  Zaloguj •  Galeria •  Download

Poprzedni temat :: Następny temat
Ubezpieczenie przewozu pasieki
Autor Wiadomość
fumagilina

Wysłany: 07.12.05, 19:54
Ubezpieczenie przewozu pasieki

W tym roku na czas przewozu pasieki ,chciałem ją ubezpiecyć w PZU, ale odmuwiło mi ubezpieczenia.Czy w Polscce zajmuje się tym jakas firma?

@DAN 

Wysłany: 08.12.05, 21:56

Ja jestem ubezpieczony w TUiR WARTA S.A. przez Związek Pszczelarski "APICENTRUM", do którego należę, a z tego co wiem warunkiem ubezpieczenia jest bezpośrednia przynależność do PZP lub przez Związek Pszczelarski przynalżny do PZP.
Składka w ubiegłym roku wynosiła 6zł i 50gr. od każdej pasieki do 50 rodzin pszczelich znajdującej się na jednym toczku , jeżeli rodzin jest więcej to wtedy trzeba zapłacić wielokrotność tej składki. Natomiast przy pasiekach wędrownych liczy się ilość rodzin pszczelich na toczku gdzie są one zimowane. Podczas wędrówek nie liczy się ilość miejsc gdzie się wędruje z pszczołami. Ja zimuję 50 rodzin pszczelich w jednym miejscu, z którymi w sezonie wędruję ale w sezonie robię również ok. 50 odkładów, które trzymam w miejscu zimowania pasieki i w związku z tym płacę podwójną składkę czyli w ub. roku było to 13zł. Należy jeszcze dodać, że składkę należy opłacić do końca marca, a pasieka jest ubezpieczona do końca kwietnia następnego roku.

Wyciąg z informacji do polisy nr. 904300072770 odpowiedzialności cywilnej pszczelarzy

TUiR WARTA S.A. na wniosek Zrządu PZP przyjęło na siebie odpowiedzialność cywilną za
skutki nietypowego użądlenia przez pszczoły będące własnością członków tego Związku, którzy opłacili należną składkę. Sumy gwarancyjne wynoszą: 15.000- PLN na jedno zdarzenie i 30.000- PLN na wszystkie zdarzenia dla jednej ubezpieczonej pasieki będącej własnością ubezpieczonego. Składka za ubezpieczenie jest inkasowana za pośrednictwem Związków Pszczelarskich.
Zaznaczamy, że ochroną objęte będą również szkody wyrządzone właścicielom nieruchomości, z której ubezpieczony korzysta celem prowadzenia na niej działalności pszczelarskiej, o ile nie są to osoby bliskie, wymienione w pkt. 2.
Ochrona ubezpieczeniowa nie obejmuje odpowiedzialności cywilnej z tytułu:
1) szkód wynikających z typowego użądlenia przez pszczoły, nie wymagającego pomocy
lekarskiej (w odniesieniu do ludzi) lub weterynaryjnej (w odniesieniu do zwierząt);
2) szkód wyrządzonych osobom bliskim ubezpieczającego - osobami bliskimi są
małżonkowie, rodzice i dzieci, teściowie, rodzeństwo, dziadkowie oraz wnukowie, dzieci
przysposobione, albo przyjęte na wychowanie, przysposabiający, wychowawcy w
charakterze rodziców;
3) kar pieniężnych, grzywien sądowych i administracyjnych;
4) szkód powstałych w skutek zdarzeń, które nastąpiły poza granicami Rzeczypospolitej
Polskiej;
5) szkód osobowych poniesionych przez własnych pracowników ubezpieczającego.
Szkody mogą być zgłaszane w dowolnym Oddziale TUiR WARTA S.A., znajdującym się
najbliżej miejsca zamieszkania osoby poszkodowanej.

Myślę, że w miarę wyczerpująco odpowiedziałem Ci na zadane pytanie.

Moja pasieka: 50 uli 1/2 Dadant + 50 odkładów w sezonie. Pszczelarstwem zajmuję się od 1970r.
Odpowiedz do tematu