Forum pszczelarskie- pasieka wędrowna
Regulamin •  FAQ •  Szukaj •  Użytkownicy •  Stats •  Rejestracja •  Zaloguj •  Galeria •  Download

Poprzedni temat :: Następny temat
jak zacząć ....
Autor Wiadomość
kamilwes

Wysłany: 06.06.06, 14:11
jak zacząć ....

witam mam problem czy mogę teraz 06.06 2006 w tym okresie zadomowić moje ule i w zasadze jak tego dokonać bo mam 6 uli w tym 2 zamieszkane ... jedna rodzinka jest bardzo mocna ... i moze by tak ją rozdzielić ... a z resztą nie wiem co mam zrobić bo mam ule od tygodnia ... i nie mam w zasadze żadnej ksiązki o podstawach ..kurka jaką książkę mi radzicie ... mam taką sowiecką (po polsku) o kołhozach i wznisłych hasłach jak to naród sowchoski z pszczołami budują świat lepszego jutra ... ale ni w ząb a podstawach...
help. :cry:

Moja pasieka: AVOCADO
odgo 

Wysłany: 07.06.06, 16:48

Witam

Kup sobie te ksiazke:
http://www.allegro.pl/ite...strowskiej.html
Innej nie bedziesz potrzebowal - wystarczy to co w niej jest napisane.

Czytaj rozne fora (polskie i zagraniczne) i znajdziesz tyle wiedzy, ze bedziesz mial klopoty z przetrawieniem tego ;-) A najlepiej poszukaj w okolicy pszczelarza - popracuj z nim, pytaj i niech Ci doradza - to najlepszy sposob na nauczenie sie :-)

Mozesz zadomowic (wlasciwie: zasiedlic) swoje ule:
1. podzial mocnej rodziny
2. kupno odkladow lub rodzin
3. zlapanie rojki

Pozdrawiam
Grzegorz

Moja pasieka: 10 rodzin, poczatkujacy
kamilwes

Wysłany: 07.06.06, 19:23

dziex fajnie.. tak sie składa że jeden pszczelarz .. ma ule niedaleko mnie ... ale złapałem z nim jeszcze jako takiego kontaktu ... ule mam 1,5 tyg. więc... pytam tu... właśnie dziś załatwiłem korepetycje .. ale .. jak wiadomo każdy pszczelaż.. mówi co innego .. a ja z resztą jesxcze z nim nie miałem do czynienia.. tak kąkretnie.. w pracy... .. heehh

Moja pasieka: AVOCADO
wieja 

Wysłany: 10.07.06, 11:07

Witam,
jeśli ten pszczelarz jest blizej niz 5km od Ciebie to moze niebyć chetny do przekazywania Ci wiedzy i umiejetności :| wtedy najlepiej zamów "szkolenie" (pewno tak z 2-5 razy by sie przydało) u jakiegoś pszczelarza z dalsza (najlepiej z związku) ale minimum jedno zebys podstawy "liznoł". Lub kup u kogoś odkład i popros o instrukcje.
Ksiązka podana przez odgo jest REWELACYJNA, tylko zeby wykorzystac zawarta w niej wiedze trzeba ja dwa razy przeczytac potem pszczelazyc kilka lat czytajkac ja minimum raz w roku :) a jesli Ty juz mamsz pszczoły ito w takim okresie, to niebardzo jest czas na czytanie. Ale jeśli jeszcze ta silna rodzina sie nieroiła to jest szansa silna ją zazimowac, przez zime poczyttać i od wiosny "ruszyc z kopyta".
Raczej w Twoim przypadku teraz zaczołbym czytac i przygotowywać sie do solidnego zazimowania tych pszczół, i raczeniedzieliłbym teraz rodzin, lepiej mniej pni a silnych zazimowac.
takie jest moje skromne zdanie
pozdrawiam
wieja

ryszard13 

Wysłany: 17.09.06, 14:52
rodziny pszczele-odkłady

Witam. Mam zamiar na wiosnę założyć pasiekę, dlatego poszukuję namiarów do osób lub instytucji które prowadzą chodowle i sprzedaż pszczół. Pozdrawiam

wieja 

Wysłany: 05.10.06, 11:10

ryszard13 mam nadzieje ze niechcesz lokalizowac pasieki w krakowie.

ryszard13 

Wysłany: 05.10.06, 13:00

Witam.Oczywiście że nie, choć obecnie Kraków jest miastem wyraznie czyściejszym(mam na myśli zanieczyszczenie powietrza), a jak to wygląda w Tarnowie? (Azoty). Swoją drogą mój ojciec pochodzi z pod Tarnowa(Maszkienice). Pozdrawiam

wieja 

Wysłany: 13.11.06, 23:11

Azoty napewno zanieczyszczaja środowisko ale wydaje mi sie ze jest to obecnie pod kontrola i rozsiewa sie itak w promieniu kilkunastu kilometrów. Bardziej obawiałbym sie komunikacyjnych zanieczyszczeń miejskich - spalin.
Ja niemam problemu bo pasieke mam 45 km od Tarnowa, w regionie czystym ekologicznie :)
pozdrawiam

Odpowiedz do tematu