Przy obecnych tak niskich cenach wosku topiarka słoneczna to jedyny rozsądny sposób jego wytapiana. Aby była wydajna musi posiadać dużą powierzchnie ponad 1m2 [im większa tym lepsza], jej głębokość nie większa niż 10 cm, podwójne szyby, ścianki ocieplone Np. wełną mineralną, bo styropian się do tego nie nadaje / pod wpływem wysokiej temperatury- znika/ i być możliwie bardzo szczelna. Jej konstrukcja winna umożliwiać ustawianie, czyli okręcanie się zawsze pod słońce tak jak czyni to kwiat słonecznika. W słoneczne dni temperatura w niej może osiągnąć nieco powyżej 90 stopni C. Przy jej dużych rozmiarach, plastrach nie za ciemnych można z jednego wkładu po dwóch dniach dobrego wiosenno - letniego słońca- uzyskać 1 do 2 kg czystego jasnego wosku. Wytapiając plastry nie osuszone, bezpośrednio po miodobraniu uzyskuje się także trochę miodu, ale z uwagi na przegrzanie, nie nadającego się do bezpośredniej konsumpcji, lecz świetnego do produkcji miodu pitnego. Rysunki ułatwiające wykonanie podobnych topiarek widziałem na stronie internetowej ale nie polskiej ( WWW: beesource.com/plans/melter.htm )
Koledzy pszczelarze posiadający elektryczne topiarki, którzy chcieliby uzyskać większą wydajność tego wosku, mogą uzyskać to trochę taniej w następujący sposób. Z uzyskanych z topiarek słonecznych zboin uformować odpowiednie „zbite” wkłady. /Znacznie mniej miejsca będą potrzebowały w magazynie niż całe plastry do przetopienia i łatwiej uchronić je przed motylicą/ Po odpowiednim zebraniu większej ilości tych form i ponownym ogrzaniu w topiarkach słonecznych i szybkim włożeniu do już rozgrzanych topiarek elektrycznych można uzyskać pewne jego ilości / myślę, że około 20% / zużywając znacznie mniej energii elektrycznej.
Żeby skrócić czas obsługi pszczelarza związany z wytapianiem przy pomocy tych topiarek elektrycznych, należy posiadać kilka topiarek przymocowanych do stolika z otworem w środku, pod którym jest ustawiony pojemnik z wodą, do którego ściekał będzie wosk ze wszystkich ustawionych na nim topiarek. Jak zaznaczyłem na wstępie obecna cena wosku nie zachęca do ponoszenia takich kosztów przy jego pozyskiwaniu.
Zboiny uzyskane z topiarek słonecznych są świetnym materiałem opałowym do CO, ale także i z topiarek elektrycznych - chociaż trochę gorszym.
Witam,
Kolego, jak chcesz miec dobra weze i nie przeplacac to skontaktuj sie ze mna. Weza pogrubiana po 25 PLN/kg bez wymiany - super! Lepszej nie znajdziesz. Ja tez kupowalem w tym zrodle juz niejeden raz.
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum