Forum pszczelarskie- pasieka wędrowna
Regulamin •  FAQ •  Szukaj •  Użytkownicy •  Stats •  Rejestracja •  Zaloguj •  Galeria •  Download

Poprzedni temat :: Następny temat
Topioarka słoneczna
Autor Wiadomość
Mikołajczyk 

Wysłany: 04.10.06, 18:43
Topioarka słoneczna

Przy obecnych tak niskich cenach wosku topiarka słoneczna to jedyny rozsądny sposób jego wytapiana. Aby była wydajna musi posiadać dużą powierzchnie ponad 1m2 [im większa tym lepsza], jej głębokość nie większa niż 10 cm, podwójne szyby, ścianki ocieplone Np. wełną mineralną, bo styropian się do tego nie nadaje / pod wpływem wysokiej temperatury- znika/ i być możliwie bardzo szczelna. Jej konstrukcja winna umożliwiać ustawianie, czyli okręcanie się zawsze pod słońce tak jak czyni to kwiat słonecznika. W słoneczne dni temperatura w niej może osiągnąć nieco powyżej 90 stopni C. Przy jej dużych rozmiarach, plastrach nie za ciemnych można z jednego wkładu po dwóch dniach dobrego wiosenno - letniego słońca- uzyskać 1 do 2 kg czystego jasnego wosku. Wytapiając plastry nie osuszone, bezpośrednio po miodobraniu uzyskuje się także trochę miodu, ale z uwagi na przegrzanie, nie nadającego się do bezpośredniej konsumpcji, lecz świetnego do produkcji miodu pitnego. Rysunki ułatwiające wykonanie podobnych topiarek widziałem na stronie internetowej ale nie polskiej ( WWW: beesource.com/plans/melter.htm )
Koledzy pszczelarze posiadający elektryczne topiarki, którzy chcieliby uzyskać większą wydajność tego wosku, mogą uzyskać to trochę taniej w następujący sposób. Z uzyskanych z topiarek słonecznych zboin uformować odpowiednie „zbite” wkłady. /Znacznie mniej miejsca będą potrzebowały w magazynie niż całe plastry do przetopienia i łatwiej uchronić je przed motylicą/ Po odpowiednim zebraniu większej ilości tych form i ponownym ogrzaniu w topiarkach słonecznych i szybkim włożeniu do już rozgrzanych topiarek elektrycznych można uzyskać pewne jego ilości / myślę, że około 20% / zużywając znacznie mniej energii elektrycznej.
Żeby skrócić czas obsługi pszczelarza związany z wytapianiem przy pomocy tych topiarek elektrycznych, należy posiadać kilka topiarek przymocowanych do stolika z otworem w środku, pod którym jest ustawiony pojemnik z wodą, do którego ściekał będzie wosk ze wszystkich ustawionych na nim topiarek. Jak zaznaczyłem na wstępie obecna cena wosku nie zachęca do ponoszenia takich kosztów przy jego pozyskiwaniu.
Zboiny uzyskane z topiarek słonecznych są świetnym materiałem opałowym do CO, ale także i z topiarek elektrycznych - chociaż trochę gorszym.

Moja pasieka: Krzeczów - wędrowna
ryszard13 

Wysłany: 25.12.06, 18:13

Witam. Adres www który pan podał nie ładuje się, dlatego bardzo proszę o podanie innego adresu. Pozdrawiam

*geman 

Wysłany: 25.12.06, 19:20

ładuje się ;)
http://beesource.com/plans/melter.htm

ryszard13 

Wysłany: 25.12.06, 19:54
Topiarka słoneczna

Witam. Ładuje się. Dziękuję. Pozdrawiam

jino2 

Wysłany: 16.01.08, 16:48

słyszałem, że w tym sezonie skoczył na 15 pln za kg, ale niewiem na ile skoczy węza.

ryszard13 

Wysłany: 05.02.08, 08:16
Topiarka słoneczna

Witam. W Krakowie cena węzy to 33zł za kg. Pozdrawiam

jino2 

Wysłany: 03.05.08, 19:53

a ja w Sokołowie płaciłem po 27,- bez wymiany.

coconut

Wysłany: 19.05.08, 19:50
Weza

Witam,
Kolego, jak chcesz miec dobra weze i nie przeplacac to skontaktuj sie ze mna. Weza pogrubiana po 25 PLN/kg bez wymiany - super! Lepszej nie znajdziesz. Ja tez kupowalem w tym zrodle juz niejeden raz.
Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu