Forum pszczelarskie- pasieka wędrowna
Regulamin •  FAQ •  Szukaj •  Użytkownicy •  Stats •  Rejestracja •  Zaloguj •  Galeria •  Download

Poprzedni temat :: Następny temat
Proszę o radę
Autor Wiadomość
jerzy33

Wysłany: 14.11.07, 09:58
Proszę o radę

Witam bardzo serdecznie wszystkich na forum mam do was pytanie W jaki sposób mogę odziedziczyć lub przejac pasiekę od dziadka ?Dziadek nie jest już w stnie zajmować sie pszczołami ze względu na wiek i chce abym Ja dalej to kontynuował.Ja jednak nie wiem w jaki sposób moge to odziedziczyć pod względem prawnym biorąc pod uwage korzysci materialne pobierane z miodu, nie chce aby Urząd skarbowy sie mnie czepiał
No dzień dzisiejszy pasieka obejmuje 70 uli.
Prosze poradżcie cos jesli wiecie.
Z góry dziękuje i pozdrawiam :)

SKapiko 

Wysłany: 14.11.07, 20:59

Powyżej 80 uli jest jest traktowane jako dział specjalny, masz poniżej to narazie się nie bój a żeby się nauczyć to jest najlepsza pora na lekturę a od wiosny to najlepiej pod okiem doświadczonego pszczelarza.
Życzę powodzenia.

jino2 

Wysłany: 16.11.07, 16:57
Re: Proszę o radę

[quote="jerzy33"]
Prosze poradżcie cos jesli wiecie.
quote]
70 roj dla początkującego to duże wyzwanie, jednak napewno dziadek wprowadzi Cię w tajniki sztuki hodowli, a za kilka sezonów połkniesz bakcyla.
udaj się do lekarza wet-u i ją przerejestrujcie, a po nowym roku wykup OC na każdą pasiekę.
wrazie wątpliwości - pytaj na forum.

leszek.ryszk 

Wysłany: 27.11.07, 14:47

mam trzy pnie (od dzis tylko dwa) w sierpniu wszystkie zakarmione jednakowo i rodziny mniej wiecej o jednakowej sile. dzis po osluchniu uli (styropian od Babika) w jednym padly I BYLO ICH BARDZO NIEWIELE ACZKOLWIEK RODZINA BYLA SILNA I Z JEDNO ROCZNA MATKA. W osypie nie znalazlem matki. Prosze o odpowiedz co moze byc przyczyna. :cry:

@DAN 

Wysłany: 02.12.07, 18:03

leszek.ryszk napisał/a:
mam trzy pnie (od dzis tylko dwa) w sierpniu wszystkie zakarmione jednakowo i rodziny mniej wiecej o jednakowej sile. dzis po osluchniu uli (styropian od Babika) w jednym padly I BYLO ICH BARDZO NIEWIELE ACZKOLWIEK RODZINA BYLA SILNA I Z JEDNO ROCZNA MATKA. W osypie nie znalazlem matki. Prosze o odpowiedz co moze byc przyczyna. :cry:

W Pszczelarstwie nr 11 z 2007r. na str. 11 jest artykuł pt. "Czy przyczyną ginięcia pszczół jest wirus?". Może tam znajdziesz odpowiedź na zadane pytanie?

Moja pasieka: 50 uli 1/2 Dadant + 50 odkładów w sezonie. Pszczelarstwem zajmuję się od 1970r.
entrion 

Wysłany: 08.12.07, 19:47

może po prostu matka została wyżąucona z ula a pszczoły zrabowane przez inną rodzine

Odpowiedz do tematu