Forum pszczelarskie- pasieka wędrowna
Regulamin •  FAQ •  Szukaj •  Użytkownicy •  Stats •  Rejestracja •  Zaloguj •  Galeria •  Download

Poprzedni temat :: Następny temat
tragedia !!!!!!!!!
Autor Wiadomość
sw_admin

Wysłany: 02.11.08, 18:46
tragedia !!!!!!!!!

Posiadam cztery ule hoduje pszczółki już do 10 lat zawsze w sezonie roiła mi się ok. 6 razy każda pasieka. W tym roku nic zupełnie nic. Nie wyciełem ani jednego matecznika. Po rozmowie z sąsiadem stwierdził ze jemu też się pszczółki nie roją. Chciałbym zapytać czy u was podobne zjawisko ma miejsce. Proszę o podanie lokalizacji.
Jestem ze śląska Gliwice
Kazik

edy

Wysłany: 04.11.08, 15:36

Ale czy to coś złego niech pan napisze jaki dla pana był ten rok w porównaniu do poprzednieigo

jino2 

Wysłany: 06.11.08, 20:49

czasami zazdroszczę sąsiadowi urodzaju na roje i żałuję że odlatują w inną stronę. latem 2007 miał dwa kokony wielkości dorosłego człowieka i odleciały po 3 dniach (w Boże Ciało) ja miałem matki refundowane i pół pasieki ledwo się trzymała, troszkę polatały i czekały na podkarmianie.

może kiedyś sobie sprawię ramkę Jentera, bo mam niezłą rodzinkę od której robię odkłady i jestem znich corocznie usatyswakcjonowany.

polecam własną selekcję.

henry650

Wysłany: 23.11.08, 17:33

Nierozumie co to za tragedia jak sie pszczoły nieroja to chyba dobrze , ja przez ostatnie 10 lat miałem tylko moze 8 rójek i dobrze poco mam latac i łapac lepiej samemu zadbac i zrobic odkłady

henry

ryszard13 

Wysłany: 10.12.08, 13:54

Witam. Jestem na początku przygody z pszczołami, w tym roku miałem kilka rójek, miałem dostać matki ale dostawa opóżniła się i doszło do rójek. Póżniej pomyślałem czy by nie zrobić odkładu ze starą matką a macierzak zostawić na jakiś czas bez matki (do chwili dostawy młodych matek) pytanie -czy można tak robić, a jeśli tak to na jaki maksymalnie czas można rodzinę zostawić bez matki? Pozdrawiam

jino2 

Wysłany: 10.12.08, 18:16

dla mnie jest to bez sensu!!!
- mnożysz tylko warozę;
- jesli nie masz praktyki, to nie poradzisz sobie z przeglądem i usunięciem mateczników w 8 dniu;

uważam że najwłaściwszym jest tworzenie pakietów (młoda mucha + inseminowana matka)
- brak czerwiu pozwala na skuteczne zastosowanie zabiegów warrozobójczych, podkarmienie i właściwe przygotowanie rodzinki na przyszły rok.

polecam teki sposób ze względu na 100% przyjęcia matek (nawet tych refundowanych) do których nie mam szczęścia i dla dobra pasieki zakupuję matki selekcjonowane.

jednak każdy robi jak uważa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ryszard13 

Wysłany: 13.12.08, 07:03

Witam. Kolego dzięki za odpowiedż, rzecz w tym że sprawa dotyczy braku matki na daną chwilę a rodzina jest silna, jak nimi pokierować aby się nie wyroiły? Pozdrawiam

konik960 

Wysłany: 15.12.08, 18:44

Jeżeli rodzina szykuje się do rójki, zrób odkład z matką ,
pszczoly się nie wyroją i masz trochę czasu na nową matkę albo inne zabiegi
zależy co chcesz osiągnąć
pozdrawiam

jino2 

Wysłany: 16.12.08, 18:51

ryszard13 napisał/a:
.. rzecz w tym że sprawa dotyczy braku matki na daną chwilę a rodzina jest silna, jak nimi pokierować aby się nie wyroiły?

już dzieci wiedzą, że pszczoły niewyroją się dopuki nie mają lotnej matki.

zaciency jeszcze jesteśmy aby nimi pokierować, co najwyżej możemy sobie policzyć dni: kiedy pojawi się nowa matka, kiedy zasklepią matecznik i tym podobne sprawy.
pszczoły zregóły rozładowyją nastrój rojowy, gdy dostaną czerwiącą matkę, po odebraniu czerwia krytego, pojawieniu się obfitego pożytku.

zima to wyśmienity czas na pogłębianie wiedzy, a lato to znakomity czas na praktykę.

jino2 

Wysłany: 14.01.09, 18:34

tvp 1 - tydzień: tragedia w pasiecie ..........................................

jak sprawa wygląda u Kolegów?
jak to wygląda na mazowszu?

knypa 

Wysłany: 19.01.09, 21:18

Cześć jestem od 6 może od 7 lat pszczelażem przyczyną nie zakladania matecznikow
mogło być za szybkie rozbudowanie gniazda na wiosnę albo nastąpiła tz. cicha wymiana matki tak że nawet ne zauważyłeś rójki.
przyczyny mogą być jeszcze złożone zbyt mało pszczół po zimie w ulu matka musiała
odbudować ganiazdo. mogłeś jażeji miałeś nie zaznaczoną matkę zgnieść ją przez nieuwagę a pszczoly założyły matecznik ratunkowy. a czerw był cały czas?
U mnie ( muchy ) rozwijały się ok ale własnie zaobserwowałem że ja za szybko poszezyłem gniazdo to pszczółki musiały zostawać w ulu by wygrzewać czerw mniej ich latało a tam gdzie powoli rozbudowywałem gniazdo to rodzina była silniejsza..
pozdro

Moja pasieka: Głuszyna woj.Opole
jino2 

Wysłany: 20.01.09, 17:36

knypa napisał/a:
przyczyną nie zakladania matecznikow
mogło być za szybkie rozbudowanie gniazda na wiosnę albo nastąpiła tz. cicha wymiana matki tak że nawet ne zauważyłeś rójki.

Kolego, a od kiedy przy cichej wymianie matki występuje rójka? po drugie można to stwierdzić w czasie przeglądu gdyż gdzie indziej zakladane są mateczniki rojowe a gdzie indziej matecznik lub mateczniki na cichą wymianę.
tak wogóle to wielu hodowców i selekcjonerów matek pszczelich włożyło pracy aby pszczoły nie zakładały mateczników rojowych i nierojły się mimo ciasnoty w ulu.

Odpowiedz do tematu