Autor |
Wiadomość |
Temat: Sprzedaż miodu w sklepie. |
ulik2004
Odpowiedzi: 24
Wyświetleń: 86212
|
Forum: Inne Wysłany: 19.01.10, 18:21 Temat: Sprzedaż miodu w sklepie. |
Sorki, ale biorąc bierny udział w tej dyskusji wkońcu się pogubiłem.;/
Prosze o wytłumaczenie od nowa. Lub ocenienia czy dobrze pojmuje:
Otóż zakładam pasiekę kupuje 40 rodzinek tak na początek .. jadę do PLW i tam ubiegam się o numer pasieki, następnie udaję się do najbliższego koła pszczelarzy i tam wpisuje się na listę członków(skłądki itp)
Zanim nastąpi miodobranie muszę "stworzyć" pracownie ze wszystkimi wymaganiami jakie są konieczne aby móc prowadzić sprzedaż bezpośrednią.. po zakończeniu pracy muszę zgłosić ją do odbioru znów u PLW i oni wysyłają kogoś z sanepidu?? lub innych pracowników?? Po tej kontroli otrzymuję zezwolenie. Jednak musze przestrzegać warunków sanitarnych przez cały rok bowiem kontrola jest 2 razy w roku. (czyli w tym momencie mam prawo sprzedać miód komukolwiek byle to odbyło się u mnie w pracowni lub na jarmaku czy burku<- dodatkowy wymóg aktualne badania w książeczce zdrowia. Mogę też bodajrze w tym momencie sprzedawać miód do miejsc skupu. Lecz do sklepu nie mogę sprzedać.. Oczywiście mówie cały czas o legalnym sprzedawaniu miodu.
Czy po powyższych działaniach powinnienem wystąpić do PZP z oświadczeniem o banderole?? Prosze o jak najprostsze wytłumaczenie .. |
Temat: Poidło pasieczne dla gospodarki wędrownej |
ulik2004
Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 18619
|
Forum: Sprzęt pasieczny Wysłany: 16.11.09, 12:07 Temat: Poidło pasieczne dla gospodarki wędrownej |
Posiadasz może zdjęcia na których widać umocowany słoik..?? Ile wody na jaki okres starcza?? |
Temat: karmienie zimowe |
ulik2004
Odpowiedzi: 29
Wyświetleń: 91780
|
Forum: Gospodarka pasieczna Wysłany: 17.08.09, 20:26 Temat: karmienie zimowe |
Moja wiedza jest może i nikła ale po jaką choinkę Ty teraz ograniczasz matkę w czerwieniu?? Przecież z teraz zaczerwionych pszczół wygryza się "ekipa" na zimę i raczej powinna być jak najliczniejsza. W razie czego to mnie poprawcie. |
Temat: karmienie zimowe |
ulik2004
Odpowiedzi: 29
Wyświetleń: 91780
|
Forum: Gospodarka pasieczna Wysłany: 11.08.09, 22:28 Temat: karmienie zimowe |
Czy ktoś karmił pszczoły syropem z cukru z "Biedronki" tzw. 'słodka łyżeczka'?? |
Temat: Nawłoć |
ulik2004
Odpowiedzi: 13
Wyświetleń: 50464
|
Forum: Jakie pożytki? Wysłany: 11.08.09, 22:23 Temat: Nawłoć |
Korzystając z okazji chcę się zapytać jakie mogą być powody, iż pszczoły nie oblatują tej rośliny.?? |
Temat: Poddanie matki do rodziny z trutówkami. |
ulik2004
Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 37879
|
Forum: Jakie matki? Wysłany: 30.07.09, 22:46 Temat: Poddanie matki do rodziny z trutówkami. |
Osobiście uważam że nie najlepsze bo trutówki mogą czerwić dalej.. mogłeś całkowicie wycofać ul z trutówkami, na to miejsce postawić nowy z 2 ramkami wygryzających się pszczół i z wycofanego ula zmiatać pszczoły gdzieś z brzegu pasieki, na jakąś płytę. Pszczoły wrócą do ula, a trutówki nie wzbiją się w powietrze. Dodatkowo zastosowałbym w tym nowym ulu kratę od grodową by trutnie nie wchodziły do ula. Po 2, 3 dniach podałbym matkę i jeszcze z 2 ramki wygryzających się pszczół, one na pewno przyjmą matkę.
Napisz co się stało po połączeniu, poobserwuj je trochę
Przepraszam Jino2 , trochę Cię zdublowałem.. |
Temat: Ule Wielkopolskie |
ulik2004
Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 34471
|
Forum: Ule Wysłany: 30.07.09, 15:55 Temat: Ule Wielkopolskie |
Mam prośbę, jeżeli ktoś z Was posiada styropianowy pół korpus ula wielkopolskiego to proszę by opublikował w tym temacie jego wymiary (zewnętrzne i wewnętrzne). Z góry wielkie dzięki |
Temat: Baza pożytkowa od końca lipca do października |
ulik2004
Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 17323
|
Forum: Jakie pożytki? Wysłany: 23.07.09, 09:09 Temat: Baza pożytkowa od końca lipca do października |
Chcę zwiększyć bazę pożytkową dla mojej pasieki, bowiem dobrze odczówam brak większych pożytków od lipca do października. W kalendarzu znalazłem rośliny które mogłyby mi się przydać:
Barszcz zwyczjny
Macierzanka
Różanecznik alpejski
Rozchodnik okazały
Trojeść amerykańska
Sofora chińska
Ewodia hupejska
Rudbekia dwubarwna
Macierzanka piaskowa
Jeśli ktoś ma te rośliny w ogródku to chętnie kupię. A może jakieś inne są bardziej wartościowe?? Co polecacie?? |
Temat: zimowla |
ulik2004
Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 21550
|
Forum: Gospodarka w ulach korpusowych o niskiej ramce Wysłany: 23.07.09, 08:14 Temat: zimowla |
Nie wiem jak inni ale ja dokarmiam przeważnie po ostatnim miodobraniu(ok. 20 sierpnia) i kończę góra 10 września. Teraz będę podkarmiał wcześniej bowiem już nie ma większego pożytku, więc czemu ma się im nudzić |
Temat: Pszczoły w domu. |
ulik2004
Odpowiedzi: 11
Wyświetleń: 35584
|
Forum: Inne tematy Wysłany: 06.07.09, 20:51 Temat: Pszczoły w domu. |
Może by od dołu w jakiś sposób zwiększył temperaturę, tak by nie nadążały chłodzić gniazda. W starych książkach było napisane też, że pszczoły nie lubią zapachu ropy, można by było je polać troszkę. Był też jakiś środek chemiczny o intensywnym zapachu benzo..coś tam, czy jakoś tak i to przegania pszczoły prawdopodobnie jedyny problem jest z jego dostępem bo służy również do produkcji materiałów wybuchowych:). Jako eksperyment spróbowałbym je polać spirytusem, w końcu nie lubią tego zapachu. Wprawdzie nie wiem, ja kiedyś ze ściany w stajni w opuszczonej stajni próbowałem wygonić pszczoły dymem. Zadymiłem im najprawdopodobniej całe gniazdo lecz nie wychodziły. Na drugi dzień już nie latały i zastanawiam się czy wyleciały czy się po prostu zaczadziły..:( |
Temat: Nektarowanie roślin |
ulik2004
Odpowiedzi: 16
Wyświetleń: 52600
|
Forum: Wędrowna gospodarka pasieczna Wysłany: 29.06.09, 10:16 Temat: Nektarowanie roślin |
Lipa kwitła cudownie lecz jest jeden problem cały czas lało..!! Pszczoły rzucają się na wszystko co tylko się rusza jeśli pachnie słodyczą. Bez dokarmiania się nie obejdzie raczej. Co najgorsze lipa już przekwita. Ogórecznik zaczyna kwitnąć lecz tylko w moim ogródku:). A co najlepiej sadzić, siać przy rowach, i na tzw "kreta" ?? Mam dużo nieużytków i chciałbym je wykorzystać. |
Temat: Facelia na bardzo słabej glebie. |
ulik2004
Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 22111
|
Forum: Jakie pożytki? Wysłany: 17.06.09, 21:06 Temat: Facelia na bardzo słabej glebie. |
Wprawdzie powinna kwitnąć, ale miejscami w Polsce nie było deszczu i susza mogła opóźnić. U mnie samosiejka z tamtego roku dopiero zaczyna, a była w miejscu wilgotnym .. |
Temat: Facelia na bardzo słabej glebie. |
ulik2004
Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 22111
|
Forum: Jakie pożytki? Wysłany: 17.06.09, 07:02 Temat: Facelia na bardzo słabej glebie. |
Witam. Mówisz że pole jest małe jeśli możesz to podaj jakiej wielkości. Jednak obawiam się, że jest zbyt małe by zmieniło w znaczącym stopniu miododajność okolicy. Raczej proponuje skupić się na kręgu o promieniu ok 1-2 km (w zależności ile masz uli) i poszerzeniu bazy pożytkowej w tym obszarze. Po pierwsze weź kalendarz roślin miododajnych i spadziujących i na oko zrób bilans okolicy, następnie weź pod uwagę ile jest pasiek w tym kręgu i będziesz miał jakie takie wyniki o bazie pożytkowej w okolicy. Następny krok to zasiewanie na nieużytkach, przy rowach, drogach, jakiś stawach roślin które wzbogacą pożytek w okresie kiedy go nie ma. Ja osobiście na terenie przy pasiece hoduje sobie zioła, ale facelię też mam w okolicy tyle że w tym roku to już jest samosiejka. Z roślin miododajnych obstawiam jednak najbardziej na drzewa. Może trzeba długo czekać aż zakwitną lecz pożytek co roku jest bardziej znaczący. |
Temat: Pszczoły w domu. |
ulik2004
Odpowiedzi: 11
Wyświetleń: 35584
|
Forum: Inne tematy Wysłany: 09.06.09, 17:27 Temat: Pszczoły w domu. |
Witam:) Według mnie powinieneś dostarczyć sobie chociaż niewielką dawkę teorii , jakiś "Poradnik pszczelarza", czy coś w tym stylu by nie zrobić krzywdy ani sobie, ani biednym pszczółkom. Jeżeli stwierdzisz, że to jest coś czym możesz się z zainteresowaniem zajmować to należy się jeszcze dokształcić w praktyce, najlepiej u okolicznego pszczelarza. Również zaopatrzyć w podstawowy sprzęt. Jeśli nie połkniesz bakcyla to daj znać pszczelarzowi o pszczołach, on się nimi fachowo zajmie.
Jeśli będziesz chciał powiększyć wiedzę to zapraszam również do lektury forum, zapewne też dużo CI podpowie. Pozdrawiam. |
Temat: Matki Pszczele |
ulik2004
Odpowiedzi: 33
Wyświetleń: 106435
|
Forum: Jakie matki? Wysłany: 09.06.09, 17:14 Temat: Matki Pszczele |
Rójka z młodą matką przeważnie osiada wysoko. Ze starą , nisko. Nie wiem czy to się zawsze sprawdza ale tak czytałem, i jak na razie się sprawdzało:] Ale tak, czy siak i tak polecam wymianę matki z roju, ze względu na to że skoro raz się wyroiła to czemu nie miała by zrobić tego za rok? Taniej będzie zainwestować w matkę, niż stracić rój w następnym roku. |
|