tak, w wysokich dennicach jest lepsza wentylacja, zarówno w czasie zimowli i letnich pożytków.
mam 5 szt - poławiacze denicowe firmy XXX i stosuję w kilku rodzinach całorocznie zmieniając ich funkcje i to jest naprawdę dobre.
mam też stare ule warszawskie (pogłębiane) z 1953r i pszczoły w nich funkcjonują nie gorzej od nowych.
wystarczy dopasować sobie linnię pszczół własnych - najlepszych w pasiece, a gdy będą silne to i będą miały sucho w gnieździe. wilgotnieją tylko plastry nie obsiadane.
kiedyś zawsze maty miały ustawioną słomę pionowo, a teraz większość mat ramowych ma słomę wprawionę poziomo co jest absurdem.
Chcę zrobić sobie kilka takich dennic.Nie wiem tylko jak mają być wysokie, tj. ile centymetrów od dna do dolnej beleczki ramki.Jest jakiś ścisły wymiar czy zrobić wedle uznania?
wedle uznania
ja mam zrobione 15 cm i jestem z nich zadowolony
słyszałem ze niektórzy robią na 20 lub nawet na 25 cm.
Dolna granica to chyba będzie jakieś 10 cm.
Mam w planie wykonać nowe dennice właśnie na 10 cm wysokie z prostej przyczyny - pasy spinające jakie posiadam są za krótkie dosłownie o kilka centymetrów aby spiąć 4 korpusy,daszek,powałkę i dennice.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum