Jak w temacie.Dałem stolarzowi do zrobienia 2 ule i chcę tej wiosny je zasiedlić. Piszę na tym forum dlatego że DAN gospodaruje na podobnych korpusach. Ja dotychczas pszczelarzę na wlkp. i kolega mi doradził żeby na miejsce starego ula postawić optimala , na to lej z blachy i strzepywać wszystkie pszczoły na węzę, a puste ramki dać innym rodzinom. Oczywiście trzeba zaraz podkarmić. Nie wiem czy tak ktoś robił.
Ja tak nierobiłem, gdy przesiedlałem rodziny z warszawiaków do Ostrowskiej robiłem to metodą nożową oczywiście na wiosnę wtedy jest mało czerwiu. Ta metoda jak napisałeś może opuźnić rodziny w rozwoju i na efekt będzież musiał poczekać znacznie dłużej, ale jak to zrobisz tylko zależy od ciebie, w każdym bądź razie każdy uczy się na swoich błędach. To jest moję doświadczenie w sprawie przesiedlania rodzin do innych typów uli DAN napewno ma inne. Życzę powodzenia.
_________________ Nie każdy brzeg bywa osiągnięciem celu.
Pozdrawiam brać pszczelarską
SKapiko
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum