Forum pszczelarskie- pasieka wędrowna
Regulamin •  FAQ •  Szukaj •  Użytkownicy •  Stats •  Rejestracja •  Zaloguj •  Galeria •  Download

Poprzedni temat :: Następny temat
Informacje o miodzie i nie tylko
Autor Wiadomość
@DAN 

Wysłany: 19.10.05, 17:45
Informacje o miodzie i nie tylko

Na początek proponuję zaznajomić się z opisem na mojej stronie
http://pasiekawedrowna.ma...php?p=o_miodzie

Moja pasieka: 50 uli 1/2 Dadant + 50 odkładów w sezonie. Pszczelarstwem zajmuję się od 1970r.
ryszard13 

Wysłany: 16.09.06, 15:50
Atest na miód

Witam. Czy ktoś wie kto i za ile wydaje atest na miód? Pozdrawiam

Kacper4500 

Wysłany: 22.02.09, 00:32

Ja wyczytałem że miód powinno się przechowywać w temperaturze 5-10 stopni, ponieważ w temperaturze powyżej dziesięciu stopni, rozwijają się drożdże w nim zawarte i zacznie fermentować. Temperatura ta spowalnia też krystalizację, a w temperaturze 0 stopni krystalizacja zatrzymuje się i podobno wogule się nie skrystalizuje.

Alex23p 

Wysłany: 22.02.09, 10:02

Jeżeli chodzi o spowolnienie krystalizacji to zgoda, w temp ok 10-15 st spowalnia a ok 0 st zatrzymuje się ale przerwać tego procesu się nie da chyba że miód przgrzejesz powyżej 45 st.Natomiast z tymi drożdżami to moim zdaniem też przesada,bo w dojrzałym miodzie nie ma szans na fermentacje przecież temp w gnieździe jest wyższa niż 10 st. :cool:
pozdrawiam!

Kacper4500 

Wysłany: 23.02.09, 22:17

Właśnie się nad tym zastanawiałem, ale myślę że pszczoły nad tym pracują w jakiś tam sposób żeby nie sfermentował.
Zawartość wody również przyczynia się do fermentacji.
Kiedyś od znajomego przywiozłem 200 litrów miodu do sprzedania i pozostawiłem go w pomieszczeniu w którym temperatura była w granicach 25 stopni.
Po około dwóch tygodniach niektóre słoiki zaczęły fermentować i to tak intensywnie że miód wyciskał się ze słoików.

Alex23p 

Wysłany: 23.02.09, 22:42

Koledzy, dalej podtrzymuję że dojrzały miód nie ma prawa sfermentować, poto pszczoły dodają swój enzym.Burzliwa fermentacja którą opisujesz nastąpiła w miodzie niedojrzałym(duża zawartość wody) :lol: , bądź zasady higieny nie zostały spełnione. :twisted:

ulik2004 

Wysłany: 24.02.09, 20:07

dalej podtrzymuję że dojrzały miód nie ma prawa sfermentować, poto pszczoły dodają swój enzym.Burzliwa fermentacja którą opisujesz nastąpiła w miodzie niedojrzałym(duża zawartość wody) :lol: , bądź zasady higieny nie zostały spełnione

Tak masz rację dojrzały miód nie powinien sfermentować lecz jeżeli jest pozostawiony w nieszczelnym opakowaniu lub całkowicie otwarty to reaguje z parą wodną zawartą w powietrzu. Jest on bowiem higroskopijny czyli może pochłaniać lub oddawać wodę(parę wodna) z/do powietrza w zależności od jej stężenia w otoczeniu w którym się aktualnie znajduje. Prawidłowa zawartość wody w miodzie to ok 20% oczywiście są wyjątki .. miód wrzosowy itp. Jeżeli przekroczy dość znacznie ten poziom to zaczyna się fermentacja, a zanieczyszczenia z tego co wiem to tylko przyśpieszają ten proces. Myślę, że mogą zawierać szczepy bakterii drożdży tzw. " dzikusów" (na których ja robiłem miodek pitny i nie był najgorszy=> offtopic:P) Pozdrawiam :]

Alex23p 

Wysłany: 24.02.09, 22:48

Ja tylko napisałem, że jeżeli wszystkie zasady są zachowane to miód nie ma prawa sfermentować.
Wszystko co dodał do mojej wypowiedzi kolega Ulik2004, to najszczersza prawda.
Pozdrawiam! :wink: :wink: :wink:

Kacper4500 

Wysłany: 22.03.09, 20:04

Hmmm czytałem też na stronie gospodarza o miodzie i wynika to że miód który przywiozłem, nie był w pełni miodem prawdziwym.

Mam kolejne pytanie do kolegów o wysokiej znajomości pszczelarskiej.
Pracuję jako kierowca TIR-a i dość często jestem z towarem na mleczarniach i zaobserwowałem taką rzecz.
Gdy jest koniec pożytku, a jest to przeważnie późna jesień, wtedy pszczoły masowo przebywają masowo w odpadkach poprodukcyjnych.
Odpadki te są to danonki i różne wyroby które zawierają cukier i są słodkie.
Moje pytanie jest takie, -czy pszczoły mogą wnieść do ula salmonellę??

@DAN 

Wysłany: 25.03.09, 00:18

Kacper4500 napisał/a:
Moje pytanie jest takie, -czy pszczoły mogą wnieść do ula salmonellę??

Według mnie pszczoły z tego typu bakteriami są w stanie sobie poradzić. Przecież dość często pobierają wodę z gnojówki gdzie prawie na pewno są bakterie koli.
Jak do tej pory nie słyszałem o takim przypadku by ktoś spożywając miód, zatruł się wspomnianymi bakteriami. Co nie znaczy, że zwalnia to nas z przestrzegania higieny przy jego pozyskiwaniu. Jak również z zapewnienia pszczołom dostępu do poidła z czystą wodą.

Na mojej stronie www w informacji o miodzie jest zdanie: "Miód zawiera również inhibinę, substancję, która hamuje rozwój bakterii i zabija niektóre jej szczepy." Co chyba potwierdza moje przypuszczenia.

Zupełnie inną sprawą są pestycydy czyli chemia, z którymi pszczoły sobie nie radzą i razem z nektarem i pyłkiem znoszą je do ula, a jak się okazuje są one głównym powodem CCD.

Moja pasieka: 50 uli 1/2 Dadant + 50 odkładów w sezonie. Pszczelarstwem zajmuję się od 1970r.
Adam 

Wysłany: 06.10.09, 18:05

Ja staram się wybierać miód dojżały (zasklepiony) i ciągle mam problemy z fermętacją tego miodu. Nie mam pojęcia co z tym zrobić. Po odwirowaniu zlewam miód do odstojnika po jednej dwóch dobach zbieram osad i wlewam do czystych słoików, zawsze daję nowe nakrętki. Po trzech, czterech miesiącach czuję lekki zapach winka. Fermętacja dotycz tylko miodu rzepakowego i akacjowego nigdy lipowego.

Moja pasieka: początkujący
jino2 

Wysłany: 08.10.09, 16:47

wg mnie miód dojrzały (taki który wytacza się taką gólą z wirówki) i właściwie przechowywany nie fermentuje sam nawet po 3, 4 latach.
jak się da, to trzeba jak najdłużej miód przetrzymywać w ulu, a wirować pełne ramki gdy zaczyna się nowy pożytek.
chociaż mój ja też mam problemy, bo mój odrazu krystalizuje, a kupcom taki nie odpowiada.

Odpowiedz do tematu