Forum pszczelarskie- pasieka wędrowna
Regulamin •  FAQ •  Szukaj •  Użytkownicy •  Stats •  Rejestracja •  Zaloguj •  Galeria •  Download

Poprzedni temat :: Następny temat
Motylica
Autor Wiadomość
staszek 

Wysłany: 02.02.09, 20:03

Proszę powiedzcie co to może być
w przechowywanym ramku znalazłem
coś takiego jest pleśń -1 komórka zielonkawo-żółtawa
no i to białe co to jest -czy to jajka motylicy?

jino2 

Wysłany: 03.02.09, 17:34

moim zdaniem to pierzga, która zapleśniała.
taki plaster nadaje się tylko do przetopienia.

Kacper4500 

Wysłany: 09.02.09, 18:21

Zgadzam się z kolegą jino2, ponieważ latem przy przeglądzie wielokrotnie zauważyłem larwy wędrujące po beleczkach i gdy coś takiego zauważyłem to skrobałem beleczki i potes spryskałem kwasem mrówkowym rozcieńczonym.
Czytałem też o motylicy w książce pt Hodowla Pszczół strona 489 jest opisane jak zabezpieczać i dlaczego oraz rozwój motyla.

jino2 

Wysłany: 11.02.09, 17:40

joeleja napisał/a:

Samice wciskają się wieczorem do ula i składają jaja na dnie, na plastrach brzeżnych, na ramkach lub w szczelinach ula. "

Przypomniałem sobie jeszcze jedno:
jaja barciaka znajdują się również w obnóżach pyłkowych, które wybieramy z poławiaczy i należy pamiętać aby je usunąć przed pakowaniem i przed spożyciem.

joeleja 

Wysłany: 14.02.09, 21:06

Nikomu motylica nie zniszczyła beleczek, bo motylica niszczy ramki.

jino2 

Wysłany: 15.02.09, 12:52

joeleja napisał/a:
Nikomu motylica nie zniszczyła beleczek, bo motylica niszczy ramki.

Panie Juzefie, może najpierw douczyłby się Pan troszeczkę z jakich elementów zbudowana jest ramka, ul, pracownia i wszystko co pszczołami związane, a dopiero później pisał na forum. Dla wyjaśnienia ciemnoty podaję,że górna beleczka jest częścią ramki i kiedyś w "pszczelarstwie" był artykół ze zdjęciami jak larwy motylicy powygryzały wgłębienia w beleczkach ramek i ściankach ula tworząc swoje oprzędy.

joeleja 

Wysłany: 16.02.09, 07:49

Dziękuję za sczczerość!! Nie potrafię się jednak zniżyć do pańskiego poziomu!

ulik2004 

Wysłany: 16.02.09, 18:09

Heh.. Jak dla mnie forum jest po to żeby się douczyć od bardziej doświadczonych pszczelarzy. Lecz jak widać powyżej niektórzy mają inne zdanie.. A Wy od razu się czepiacie.., przecież każdy wie o co chodzi. Jeśli chcecie zwracać na coś uwagę to spox ale ja np doczytałem się w kilku książkach, że ramka jest zbudowana z listewek a nie beleczek jak Jino.. a beleczki to górne uzupełnienie uliczek by pszczółki nie szwendały się pod daszkiem .. Ale cóż ja jestem laikiem :P Pozdrawiam :)

Alex23p 

Wysłany: 16.02.09, 18:48

Macie koledzy rację po to jest forum tyle , że nazewnictwo to rzecz względna , a zupełnie czym innym jest sarkazm.Wiedzę pan Józef ma prawo czerpać z tego forum, a ci doświadczeni powinni mu w tym pomóc.Te posądzenia o ciemnotę są nie na miejscu.A co do wgłębień robionych przez motylicę to kolega Jino2 ma rację, gąsienice barciaka w ten sposub przymocowują oprzędy przed przepoczwarczeniem.
Pozdrawiam!

Krzysiek 

Wysłany: 14.04.10, 22:04

Jest napisane dużo o niszczeniu jaj motylicy i jej larw w okresie zimowym i wiosennym gdy ramki znajdują sie poza ulem w magazynie, stosowanie siarki jest skutecznym i dobrym sposobem niszczenia szkodnika. Ale ja chcaiłbym dowiedzieć sie od kolegów jak walczyć z larwami motylicy, które znajdują się już w ulu w środku sezonu. Słyszałem coś o kładzeniu liści kasztanowca na ramki, lecz moim zdaniem nie jest to skuteczne. Może koledzy znają jakies dośc skuteczne sposoby na zwalczanie tego szkodnika w ulu z rodziną pszczelą.

jino2 

Wysłany: 19.04.10, 20:09

nie wiem czy ułatwi to ci pracę, ale możesz na powałce położyć cienki krążek wytopionego wosku. pod nim będą zbierały się gąsiennice, które będziesz musiał systematycznie usuwać.
kiedyś miałem pszczołę rojową, które same pousuwały oprzędy i larwy po zajęciu ula (mimo że mi wydawały się czyste) potem tak dla sportu wstawiałem im po 3 ramki, aby je poczyściły a po tygodniu następne. obecnie obserwowałem nieskę, bo na śniegu leżało mnóstwo pszczółek, a to dlatego że ta rodzinka sama oczyściła się z osypu zanim można było dokopać się do furtki. (zobaczę jak to będzie za rok u ich curek, bo to matka reprodukcyjna)
powodzenia

Krzysiek 

Wysłany: 21.04.10, 20:07

Sprobuję tak ja napsałeś.Wydaje mi się, że to obry pomysł trochę powinien ułatwić pracę
Dzięki za podpowiedź.
Pozdrawiam!

Krzysiek

jino2 

Wysłany: 06.05.10, 18:39

w "pasiece" ukazał się bardzo wartościowy artykół Pana Jana Plewy.

ps. podziękowania dla Pana Jana.

Odpowiedz do tematu